OUDERS INZETTEN VOOR SCHOOL
OUDERS IN DE SCHOOL

Home | OUDERS, IN OF UIT DE SCHOOL? | VIJF VORMEN VAN OUDERBETROKKENHEID | COMMUNICATIE TUSSEN SCHOOL EN OUDERS | COMMUNICATIE: SUGGESTIES | OUDERS INZETTEN VOOR SCHOOL | Links en Literatuur

Informele dienstverlening

Hierbij gaat het om ouders die helpen in de klas (bijvoorbeeld leesmoeders en -vaders), administratieve bijstand verlenen, de bibliotheek beheren, helpen bij het overblijven tussen de middag, assisteren bij sportdagen, schoolreisjes, het schoonhouden van de school, et cetera.

Deze vormen van onderwijsbetrokkenheid noemen we ouderparticipatie.

Slechts een beperkt aantal ouders zal deze klussen kunnen en willen doen. Hieronder volgen suggesties om toch zoveel mogelijk ouders te mobiliseren.

 

Contactouders 

Contactouders vormen de schakel tussen ouders en leerkrachten. Vaak geven zij ook aan de MR en de OR door wat er bij de ouders speelt. Contactouders zijn er nog niet op alle scholen en hun takenpakket kan verschillen. Zo kunnen zij avonden organiseren voor alle ouders om bepaalde thema's te bespreken of ouders benaderen om te assisteren bij een bepaalde activiteit die in de klas gaat plaatsvinden. Soms zijn de contactouders inhoudelijk en ondersteunend bezig, soms alleen ondersteunend. Een andere benaming voor contactouder is klassenouder. Soms hebben scholen meerdere contactouders per groep, soms maar één. 

Meer informatie over contactouders vindt u op de websites van de verschillende
ouderverenigingen 

De (mogelijke) taken van de contactouders zijn:

Ze stimuleren de overige ouders tot actieve betrokkenheid bij het onderwijs van hun kind en tot het deelnemen aan bijeenkomsten van de (groeps)ouders.

Ze denken en praten actief mee over wat voor ouders en kinderen van belang is in onderwijs en opvoeding.

Ze onderhouden contact met de leerkracht en samen met hem of haar bespreken ze groepsaangelegenheden.

Ze verrichten en coördineren ondersteunende werkzaamheden op groepsniveau, zodat de leerkracht zich beter kan richten op zijn eigenlijke taken. ·

Ze bieden eventueel hulp op schoolniveau.

Ze nemen deel aan algemene vergaderingen voor alle contactouders en adviseren of informeren directie, bestuur, medezeggenschapsraad en ouderraad.

 

Een school kan op verschillende manieren met de inschakeling van contactouders beginnen. In situaties waarbij men erop gericht is door de hele school met contactouders te gaan werken, is het aan te bevelen een systematische aanpak te volgen. Die aanpak is opgebouwd in fasen:

Fase 1: De discussie in gang zetten. 

Fase 2: Een plan opstellen waarin aandacht is voor: · Doelstellingen van het project  
· Activiteiten 
· Planning en uitvoering  
· Evaluatie en begeleiding 

Fase 3: De uitvoering.  
Vooral de planmatige aanpak is zeer positief aan dit project. De systematische manier waarop de school via de contactouders alle ouders probeert te betrekken is opvallend.  

Voor de verdere uitwerking hiervan en aandachtspunten verwijzen we naar het Werkboek Contactouders.

Werkboek Contactouders in School: 

De map bevat informatie, richtlijnen en werkmaterialen voor scholen, ouders en begeleiders die met het systeem van contactouders aan de slag willen.

Aan de orde komen o.a. de taken van contactouders, de plaats in de school, het invoeren van het systeem in de school, ervaringen in proefprojecten, aanvullende werkmaterialen en praktische tips. Er is een negental hoofdstukken. De hoofdstukken bevatten steeds informatiegedeelten en worden afgesloten met direct pasklaar werkmateriaal in de vorm van korte teksten die men kan uitdelen, materiaal voor ouderavonden, opdrachten, brieven e.d.  

Uitgave: Ouders & COO, NKO, Driebergen/Den Haag, 1997. 
Te bestellen bij Ouders & COO, 0343 513434 of NKO 070 3282882.
 

http://www.ouders.net/

 

Inschrijfbrieven  

Per jaar of per periode kunt u als leerkracht een lijst samenstellen waarop de activiteiten vermeld worden. Hierop is aangegeven bij welke activiteiten hulp van ouders nodig is. Ouders kunnen intekenen en de contactouder of de leerkracht maakt een indeling.