Ouderbetrokkenheid is een veel besproken onderwerp op menig basisschool. Daarbij zijn er veel projecten en onderzoeken over dit thema.
Ook in het onderwijsachterstandenbeleid ligt de nadruk op de betrokkenheid van ouders, zoals bijvoorbeeld te lezen is in de nota Aan de slag met onderwijskansen (2000). www.minocw.nl/onderwijskansen/nota2/index.html.
In de praktijk blijkt het vaak toch moeilijk om de ouderbetrokkenheid goed van de grond te krijgen. Het vergt veel tijd, aandacht, volharding, goede netwerken en vooral een persoonlijke benadering om de specifieke groep ouders te bereiken die zelf weinig of geen onderwijs hebben gehad.
Ouders die wel een (hogere) opleiding hebben gehad kunnen weer voor andere problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld de ouder die werkzaam is in het bedrijfsleven en duidelijk laat weten hoe hij de school zou organiseren als het aan hem lag.
In de Communities that Care-gids van het NIZW (2001) wordt gebrek aan binding met school genoemd als een van de risicofactoren waardoor jeugdigen in probleemgedrag kunnen vervallen.
Als een kind zich bij zijn school betrokken voelt, kan het beter presteren en is er een minder groot risico op voortijdig schoolverlaten.
Wees trots op je school; leerlingen moeten het gevoel hebben dat ze in hun klas thuishoren. Een groepsband motiveert om beter je best te doen. In een ideale situatie is er ruimte voor het individu maar ben je lid van een gemeenschap.
Niet alleen de leerling moet meer betrokken zijn bij de school, dat geldt ook voor de ouders en de omgeving. Veel leerlingen ervaren de situatie in de klas en die buiten de klas als twee verschillende werelden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er thuis veel meer materialen aanwezig zijn dan op school of juist andersom. En als je ouders niet op de hoogte zijn van waar je op school mee aan het werk bent, hoe kun je dan als kind thuis je ervaringen delen of uitgenodigd worden om over je ervaringen te praten? Als ouders weten wat er in de klas van hun kind gebeurt, kan het kind de twee werelden als één gaan zien. Het is daarom belangrijk ouders actief te betrekken bij hun school.
Ouderbetrokkenheid kan het zelfbeeld van het kind positief beïnvloeden. Doordat ouders laten merken dat ze zich interesseren voor waar hun kind mee bezig is, groeit het kind als het ware. Wat is er fijner dan dat je moeder in de klas vraagt: Laat nou eens zien wat je hebt gemaakt bij het thema water!.
U weet allemaal wel uit eigen ervaring dat er ouders zijn die weinig tot geen sociale contacten hebben. Een sociaal netwerk vergroot de draagkracht van ouders, ze kunnen meer aan. De school kan de betrokkenheid van ouders bij elkaar stimuleren door bijvoorbeeld het organiseren van een koffie- en theeochtend. Ouders kunnen elkaar hier leren kennen en misschien ook op elkaar terug vallen als dat nodig is.
Een school moet hiervoor laagdrempelig zijn: ouders moeten gemakkelijk naar binnen kunnen lopen voor dat kopje koffie en sociaal netwerken, een kijkje in de klas om te zien waar hun kind mee bezig is of voor informatie over hun kind.
Deze redenen maken duidelijk waarom het belangrijk is om ouders bij hun kind en de school te betrekken. Deze website hoopt u de informatie en ideeën te geven om op een veelzijdige, eigen manier de ouderbetrokkenheid bij u in de klas en op school te vergroten.