COMMUNICATIE TUSSEN SCHOOL EN OUDERS
OUDERS IN DE SCHOOL

Home | OUDERS, IN OF UIT DE SCHOOL? | VIJF VORMEN VAN OUDERBETROKKENHEID | COMMUNICATIE TUSSEN SCHOOL EN OUDERS | COMMUNICATIE: SUGGESTIES | OUDERS INZETTEN VOOR SCHOOL | Links en Literatuur

Communicatie tussen school en ouders

Over communicatie bestaan een aantal hardnekkige misverstanden. Ten onrechte wordt er vaak vanuit gegaan dat de ander altijd klaarstaat om een boodschap te ontvangen. Dat is echter lang niet altijd het geval. De boodschap heeft meestal pas het gewenste effect, wanneer de ontvanger erin is geïnteresseerd of er een belang bij heeft.

Ook worden er nogal eens vergissingen gemaakt over het aanvaarden van de boodschap: In  de brief stond toch dat . Wanneer de school haar visie meedeelt aan de ouders, betekent dat niet dat de ouders daarover hetzelfde denken.

In veel organisaties is sprake van éénrichtingsverkeer, waardoor de boodschap door de ontvanger opzij wordt gelegd en het doel ervan wordt gemist.

 

Voor een school die werk maakt van de communicatie met ouders is het van belang zich af te vragen wat het publiek van haar vraagt en welke kenmerken, belangen en verlangens het publiek heeft.

Ook is het belangrijk te kijken hoe je als school communiceert met ouders.

Is er sprake van één- of tweerichtingsverkeer? Wil de school vooral bekend maken (mededelen) of wil zij beïnvloeden (bewust maken of meedenken)?

 

Op de pagina 'Communicatie: suggesties',  volgen voorbeelden uit de praktijk en literatuur om de communicatie tussen school en ouders goed te laten verlopen. 

COMMUNICATIE: SUGGESTIES